#NoBulling: Сајбер-малтретирање

Сајбер-малтретирањето е малтретирање со употреба на дигитални технологии. Може да се одвива на социјалните медиуми, платформите за пораки, платформите за игри и мобилните телефони. Тоа е повторено однесување, кое има за цел да ги исплаши, налути или срами оние кои се цел.

Примерите вклучуваат:
– ширење лаги за или објавување засрамувачки фотографии или видеа од некого на социјалните мрежи
– испраќање навредливи, навредливи или заканувачки пораки, слики или видеа преку платформи за пораки
– имитирање некого и испраќање лоши пораки до други во нивно име или преку лажни сметки.

За да престане малтретирањето, треба да се идентификува и пријавувањето е клучно.
Може да биде корисно да се соберат докази – текстуални пораки и слики од екранот на објавите на социјалните мрежи – за да се покаже што се случува.

За да престане малтретирањето, треба да се идентификува и пријавувањето е клучно. Исто така, може да помогне да му се покаже на насилникот дека нивното однесување е неприфатливо.

Ако сте во непосредна опасност, тогаш треба да се јавите во полицијата или службите за итни случаи во вашата земја.

The post #NoBulling: Сајбер-малтретирање appeared first on Охрид Институт.

Scroll to Top